Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΩΡΙΩΝ

ΩΡΙΩΝ

Ωρίωνα ατρόμητε κυνηγέ, ταξιδευτή ως τα πέρατα του Ωκεανού και στυγνέ γυναικοκατακτητή,  ακόμα και αφού έγινες αστερισμός δε σταμάτησες το κυνήγι…

Φωτίζεις μόνο το χειμώνα τις βραδινές μας πορείες ενώ έρχεσαι και φεύγεις με βροχή! Εννοείται ότι το πρώτο, ίσως και μόνο, που βλέπουμε είναι η ζώνη σου, αλλά αν αφήσουμε τη φαντασία να δουλέψει ξεπροβάλει ένας τεράστιος τοξότης περήφανος στον νυχτερινό ουρανό.

Μπροστά σου οι πλειάδες. Σημαντικές γυναικείες παρουσίες τις οποίες δεν τις αφήνεις ήσυχες. Είναι οι κόρες του μεγάλου Άτλαντα και δεν είναι τυχαίο ότι ήταν συνοδοί της Άρτεμης (προφανώς τα απωθημένα δε φεύγουν εύκολα):

 Μαία μητέρα του Ερμή, Ταϋγέτη του Λακεδαίμονα (Σπάρτη), Ηλέκτρα του Δάρδανου (Τροία), Στερόπη του Οινόμαου (Πίσα), Κελαινώ του Λύκου (Αρκαδία), Αλκυόνη μεταμορφώθηκε σε πουλί, Μερόπη γυναίκα του Σίσυφου (Κόρινθος)… Μιλάμε για μιλφάρες και σίγουρα όχι παρθένες! Οι πλειάδες προπορεύονται από τον ακράτητο Ωρίωνα που τις κυνηγάει και πέφτουν στη θάλασσα για να ξεφύγουν.

Από κάτω ο Μέγας Κύων: Είναι η λαίλαπα, το κυνηγόσκυλο.

Πίσω ο σκορπιός...

Ο Ωρίων ήταν κυνηγός από την Υρία της Βοιωτίας και ο ωραιότερος άντρας του κόσμου. Γιος του Ποσειδώνα και της Ευρυάλης. Βρέθηκε στη Χίο και ερωτεύτηκε την Μερόπη κόρη του βασιλιά Οινοπίωνα. Ο Οινοπίωνας έταξε στον Ωρίωνα την κόρη του αν έδιωχνε από το νησί όλα τα επικίνδυνα θηρία (Λιοντάρια, αρκούδες και λύκους!), το οποίο ήταν παιχνιδάκι για τον μέγα κυνηγό. Στο τέλος όμως ο Οινοπίωνας δε κράτησε το λόγο του και έτσι ο Ωρίωνας αφού ήπιε ένα ασκί κρασί όρμησε στο κρεβάτι της Μερόπης και την περιποιήθηκε! Ο Οινοπίων όταν το έμαθε φώναξε τον Διόνυσο που έστειλε τους σάτυρους του, οι οποίοι τον κέρασαν πολλά ασκιά κρασιού. Μετά ο βασιλιάς της Χίου, εύκολα τον τύφλωσε και τον πέταξε στη θάλασσα.

Ο Ωρίων κατάφερε να φθάσει στη Λήμνο όπου ήταν το σιδεράδικο του Ηφαίστου. Τσάκωσε ένα μαθητευόμενο σιδερά για να τον κουβαλήσει ως τα πέρατα του Ωκεανού! Εκεί ερωτεύτηκε την Ηώ και ο αδερφός της ο Ήλιος του αποκατέστησε την όραση του, μόλις τον είδε κατάματα. Επειδή ήθελε κι άλλο φως πήγε με την Ηώ ταξιδάκι στη Δήλο, στο ιερό νησί του Απόλλωνα, και εκεί της άλλαξε τα φώτα. Η Αυγή εξακολουθεί να κοκκινίζει όταν θυμάται αυτή την αδιακρισία.

Στην Κρήτη ο Ωρίων βρήκε την μεγάλη του αγάπη. Δε ήταν άλλη από την Θεά Άρτεμη. Η Άρτεμη τον απογείωσε και ο Ωρίων το έριξε στο αδιάκοπο κυνήγι μαζί της. Καυχιόταν μάλιστα, θέλοντας να κάνει φιγούρα, ότι θα ξεκαθάριζε από τη γη όλα τα άγρια θηρία.

Ο ζηλιάρης Απόλλωνας δε ήθελε η αδερφή της να έχει την κατάληξη της Ηώς. Έτσι σφύριξε στη Μητέρα Γη την υπερβολική του δραστηριότητα και την καυχησιά του και αυτή έστειλε έναν σκορπιό για να τον εξοντώσει. Ο Ωρίων του ρίχθηκε με βέλη και μετά με το σπαθί του αλλά ο σκορπιός ήταν άτρωτος. Έτσι έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί. Ο Απόλλωνας όμως ολοκλήρωσε το έργο του. Παραπλάνησε την Άρτεμη λέγοντας της  ότι αυτό που έβλεπε μακριά στη θάλασσα ήταν ένας κακός που είχε ασελγήσει σε μια από τις υπερβόρειες ιέρειες της. ‘Έτσι την προκάλεσε να τον σκοτώσει με τα βέλη της. Όταν η Άρτεμη κατάλαβε την πράξη της ικέτεψε τον Ασκληπιό, γιο του Απόλλωνα, να δώσει ξανά ζωή στον Ωρίωνα. Αυτός δέχθηκε αλλά ο Δίας επενέβη αμέσως κατακεραυνώνοντας τον. (σιγά μην άφηνε τον μεγάλο κατακτητή). Μετά από αυτό έγινε αστερισμός.

Ιστορία ακολουθεί την πεζοπορία σε νυχτερινή χειμερινή πορεία χωρίς φακό και σύννεφα!
 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
 

Ωρίων

Μεσουρανεί τον χειμώνα. Είναι ορατός από το Φθινόπωρο ως την Άνοιξη. Όταν βρισκόταν στην ανατολή ξεκινούσαν οι μεγάλες τρικυμίες και οι θεομηνίες του έτους με αποτέλεσμα να είναι ο φόβος των ναυτικών.

Ο Μπελτεγκέζ έχει διάμετρο 100.000 φορές την διάμετρο του ήλιου. Στο ξίφος του ωρίωνα υπάρχει ένα εντυπωσιακό νεφέλωμα που δίνει τις εντυπωσιακότερες εικόνες σε λήψεις από τηλεσκόπιο.

 
Πλειάδες
Είναι αστρικό σμήνος στον αστερισμό του Ταύρου κοντά στο άστρο του Αλτεμπαράν (το μάτι του Ταύρου).
Καθόριζε τις εποχές. Η εμφάνιση τους στην Ανατολή στα τέλη Μαίου σήμαινε το καλοκαίρι. Το όνομα του Μαΐου προέρχεται από τη Μαία, τη μεγαλύτερη και πιο όμορφη από τις 7 αδερφές. Στην αρχαιότητα επίσης, η ανατολή των Πλειάδων την άνοιξη σηματοδοτούσε την έναρξη των θαλάσσιων ταξιδιών και την εποχή της σποράς. Είναι η γνωστή Πούλια. Αποτελείται από 6 ορατά αστέρια καθώς η Μερόπη από ντροπή που παντρεύτηκε θνητό και ολίγο απατεώνα κορίνθιο κρύφτηκε πίσω από ένα αστρικό νέφος. Ιαπωνικά λέγεται subaru

Μεγάλος Κύων

Το σκυλί του Ωρίωνα. Λαίλαπα ή Σείριος


Σκορπιός

Κυνηγάει τον Ωρίωνα.

Βιβλιογραφική αναζήτηση και στο: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ Ρόμπερτ Γκρέϊβς
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: